baxena23  pudełko do .butów xD

Casos: 1394
|
Wysłany: 2009-09-12, 11:08 Odnaleziono fragment najstarszej Biblii!
|
|
|
Na niezwykłe znalezisko natrafił pewien grecki student. Przeglądając stare rękopisy w bibliotece przy klasztorze św. Katarzyny w Egipcie, odnalazł nieznany dotąd fragment Kodeksu Synajskiego, który stanowi jeden z najstarszych znanych manuskryptów biblijnych.
Grecki student nie miał problemów z identyfikacją znaleziska, bo wcześniej już współpracował z Biblioteką Brytyjską w ramach projektu digitalizacji zasobów bibliotecznych. Sarris zidentyfikował dzieło na podstawie charakterystycznych greckich liter, które składały się na rękopis. Słuszność jego opinii została szybko potwierdzona przez pracownika biblioteki - ojca Justyna.
"To była naprawdę ekscytująca chwila." - wspomina odkrywca. "Mimo, że nie jest to obszar, w którym jestem ekspertem, pomagałem wcześniej przy internetowym projekcie, więc Kodeks Synajski mocno utkwił w mojej pamięci. Zacząłem sprawdzać wysokość liter oraz kolumn i szybko zdałem sobie sprawę, że spoglądaliśmy na nieznaną dotąd część Kodeksu."
Wielu badaczy liczy teraz na to, że pomiędzy wieloma woluminami zgromadzonymi w bibliotece klasztoru św. Katarzyny ukryte są kolejne części najstarszej Biblii. Okazało się bowiem, że tych samych dwóch mnichów, którzy oprawiali księgę, w której ukryte było najnowsze znalezisko, konserwowali także inne tomy.
Zapisany na pergaminie Kodeks Synajski jest nie tylko jednym z najbardziej wiekowych manuskryptów biblijnych, ale także jedną z najstarszych ksiąg na świecie. Księga rozdzielona jest na cztery części, które ulokowane są w różnych ośrodkach kulturalno-naukowych w kilku zakątkach świata. Najobszerniejsze fragmenty znajdują się obecnie w Bibliotece Brytyjskiej. Naukowcy z wielu centrów badawczych nawiązali niedawno współpracę, dzięki której rozproszone po świecie fragmenty Kodeksu udało się zamieścić w Internecie.
niewarygodne.pl |
|
_________________ There's a lady who's sure all that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven.
When she gets there she knows, if the stores are all closed
With a word she can get what she came for.
stairway to heaven |
|
JSDK  THUG-LIFE.PL

Casos: 256
|
Wysłany: 2009-12-17, 21:19
|
|
|
| może w końcu to co było ukrywane prze lata ujrzy światło dziennie, któż to wie, mam nadzieje, że stanie się to za mojego życia. |
|
_________________ Moje Portfolio i Blog JSDK
|
|