FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy Lista Przebojów   Rejestracja   Profil   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Stan OOBE
Autor Wiadomość
Chickenix 
Dziewczynka bardzozła.

Casos: 818
Medale: Brak

Wysłany: 2009-01-10, 23:28   Stan OOBE

Więc najpierw - cóż to jest OOBE i co w tym takiego niezwykłego ?

OOBE (ang. out of body experience, doświadczenie poza ciałem) - wrażenie postrzegania świata spoza własnego ciała fizycznego. Osoby będące w stanie OOBE twierdziły, że mogły się poruszać, dokonywać obserwacji i komunikować z innymi istotami inteligentnymi podczas gdy ich ciała spoczywały nieruchomo. Część osób doświadcza jednego lub kilku krótkich epizodów w ciągu życia bez żadnych wyraźnych przyczyn; inni zaś deklarują umiejętność wywoływania ich świadomie, np. za pomocą medytacji.

W świetle nauki opuszczenie ciała przez świadomość jest nierealne i teoretycznie niemożliwe, a doświadczenia tego typu odbywać się mogą tylko w obrębie ludzkiego mózgu, mimo iż ich pozorny realizm sugeruje coś innego.

Wieloletnich badań tego stanu dokonał m.in. Robert A. Monroe, założyciel Instytutu Monroe, w którym stworzył on technologię Hemi-Sync (ang. Hemispheric Synchronisation - synchronizacja półkul) mającą ułatwiać uzyskiwanie odmiennych stanów świadomości. Jako dziedziną ezoteryki, fenomenem tym zajmował się również Robert Bruce, który zawarł swoje obserwacje i teorie w "Traktacie o Projekcji Astralnej".

OOBE a świadomy sen
Istnieje powiązanie zjawiska OOBE ze świadomym snem. Istnieją różne opinie na ten temat - od poglądu, że oba doświadczenia są identyczne (różne jest tylko sposób osiągania danego stanu), po zdanie, że są to dwie różne rzeczy o podobnych skutkach fizjologicznych. Najpowszechniejszy pogląd to taki, że świadomy sen to wyłącznie wytwór podświadomości śniącego, natomiast OOBE to doświadczenie realnej, niefizycznej rzeczywistości.

Istnieje możliwość łatwego przełączania się między OOBE a świadomym snem. Oba zjawiska mogą być też wymieszane. W czasie OOBE wiele przedmiotów, które widać, nie istnieje w rzeczywistości i jest jedynie wytworem umysłu (snem). Tego rodzaju obiekty nazywa się myślokształtami.

Badania elektroencefalografem wykazały, że podczas świadomego snu fale mózgowe zachowują się jak w fazie REM, natomiast podczas OOBE ich wykres jest inny niż w jakimkolwiek innym stanie świadomości. Wykres fal mózgowych podczas OOBE jest inny u każdej osoby. Trudno nawet u jednej wyodrębnić konkretny stan, który można by nazwać stanem OOBE. Obserwuje się raczej nasilanie lub osłabianie pewnych zjawisk lub rytmów. Przykładowo, stan OOBE może charakteryzować się krótkimi, kilkusekundowymi fazami REM. Odpowiednie nasilenie tego zjawiska można interpretować jako stan OOBE. Nie istnieje zatem możliwość określenia początku i końca OOBE przy pomocy elektroencefalografu

(dzięki o wikipedio, bo zapomniałam na jakiej stronie znalazłam taki fajny opis....Jak gdzieś znajdę to wstawię)

filmik o ODBE (Robert Monroe - kurs OBE (www.swiadomesny.pl))- http://pl.youtube.com/watch?v=-Lcnd-fLSXk

No więc - moje zdanie. Jak dla mnie - totalna czarna magia.... Naczytałam się komentarzy różnych ludzi i naprawdę nie chciałabym tego spróbować. Jest to dla mnie poza granicami mojego małego rozumku i niech tak pozostanie. Nie będe próbować i to wszystko raczej mnie zniechęca i ... przeraża?....

Wstawiam, żeby dowiedzieć się co o tym sądzicie, a nie po to, żeby7 namawiać do robienia "tego czegoś". Osobiście choć nie próbowałam, ale też nie polecam....

Sousuke 

Casos: 366

Wysłany: 2009-01-20, 01:46   

Nie można się samemu zapalić, jest to fizycznie i chemicznie niemożliwe, więc spoko.

Tiili 

Casos: 134

Wysłany: 2009-01-20, 13:58   

Słyszałam już o czymś takim i to nie raz. Sama mam chęć spróbować, ale strach chyba bierze górę...
Chociaż z drugiej strony jestem naprawdę bardzo ciekawa jak to jest .. Jednak mimo tego wątpię abym kiedykolwiek spróbowała.. ;P

Sousuke 

Wysłany: 2009-01-20, 15:50   

Nie można wyjść duszą z ciała, gdyż... dusza to wymysł ludzi, a to co nią nazywamy, to w rzeczywistości to jest mózg. Można różne rzeczy z nim robić, na skutek różnych reakcji chemicznym można między innymi odnieść wrażenie, że podróżuje się poza swoim ciałem. Ot cała tajemnica.

Sousuke 

Wysłany: 2009-01-20, 21:29   

Polecam Ci poczytać parę prac Richarda Dawkinsa i zobaczyć parę jego programów dokumentalnych i wtedy możemy pogadać.

Chickenix 
Dziewczynka bardzozła.

Casos: 818

Wysłany: 2009-01-20, 22:08   

Popieram zdanie Azumi - słyszałam o tym, że naukowcy też potwierdzają istnienie nie jedynie samego ciała.

Sousuke 

Wysłany: 2009-01-20, 22:15   

Cytat
którego działalność kojarzy mi się z agresywnym misjonarstwem ateistycznym.

Bo jest antyteistą. Posiada on bardzo dużą wiedzę na temat genetyki i nie nazwałbym jego prac słabiutkimi. A jeśli już chcesz tak nazywać to co mam powiedzieć o biblii, totalne dno?

Cytat
Jednak miałam resztki nadziei, że jesteś ateistą z górnej półki. O! Ja naiwna.

A cóż to za różnica, i tak zostałbym na tym forum przekrzyczany.

PiXeL 
[P]I[X]E[L]

Casos: 12

Wysłany: 2009-03-15, 16:41   

Ostatnio zaciekawił mnie stan LD czyli świadomy sen , w ktorym wiesz ze snisz i robisz co chcesz itp. Kiedys mi sie to przydarzało często ale teraz juz nie. Ostatnio miałem taki swiadomy sen ale byl za krotki zeby mozna bylo cos w nim robic ;P

Don Corleone 
Im Legend...

Casos: 1108

Wysłany: 2009-03-30, 20:23   

świadomy sen a to Ciekawe ;) ja czasem mam tak ze przed snem myśle o czymść (Gra jakaś coś ) to śni mi się potem ale czy to na tym polega ? :wstyd:

Zooki 

Casos: 68

Wysłany: 2009-03-31, 15:10   

Cytat
Ostatnio zaciekawił mnie stan LD czyli świadomy sen , w ktorym wiesz ze snisz i robisz co chcesz itp. Kiedys mi sie to przydarzało często ale teraz juz nie. Ostatnio miałem taki swiadomy sen ale byl za krotki zeby mozna bylo cos w nim robic ;P

Przestało się przydarzać bo zaczołeś o tym myśleć :)

Don Corleone 
Im Legend...

Wysłany: 2009-05-09, 17:17   

To pierwsze OOBE mnie Ciekawi, bo słyszalem o tym ze ktoś lądował na stole operacyjnym po 10 minutach patrzył na swoje Ciało z góry, po chwili znów był w Ciele i łapał oddech

Dadexix 

Casos: 478

Wysłany: 2009-05-11, 14:26   

@up, ogólnie przy śmierci klinicznej tak się zdarza że ktoś widzi co się dzieje, i wie co się dzieje[potem może opowiedzieć np. kto go intubował], mimo że zmysły były już wyłączone... nauka do teraz się nad tym zastanawia

Cytat
Słyszałam już o czymś takim i to nie raz. Sama mam chęć spróbować, ale strach chyba bierze górę...
Chociaż z drugiej strony jestem naprawdę bardzo ciekawa jak to jest .. Jednak mimo tego wątpię abym kiedykolwiek spróbowała.. ;P

no to próbuj, bo to nie jest tak "hop-siup" chce oobe - mam oobe, niektórzy "walczą" o to latami[chodz prawda - inni potrafią za pierwszą próbą]

Tak czy tak... baaaardzo dziwne uczucie, za pierwszym razem to sam się przestraszyłem tego co się w okół dzieje;D

"Ja chce rozp***dalać mury, tylko powiedz ku*wa który, zrobi wszystko dla kultury, lecz nie wszystko dla publiki..."[LitwaMC]

Don Corleone 
Im Legend...

Wysłany: 2009-05-11, 15:21   

@UP.
Też mówie o tym :) to chyba coś do tematu. Ciekawe jak taka osoba się czuje

Dadexix 

Casos: 478

Wysłany: 2009-05-11, 17:00   

Cytat
Ciekawe jak taka osoba się czuje

Idzie się przyzwyczaić, ale pierwszy raz to po prostu "szok" co się dzieje do okoła... może przy medytacji jest inaczej, ale ja jeśli oobe to przechodzę z LD do oobe... i pierwszy raz, to po prostu, zrozumiałem co znaczy "wyjść z siebie";D wgl najpierw ten widok wyrku, leżącego w bez ruchu...SIEBIE... nie do opisania

Każdy powinien spróbować...

A dla tych co próbowali... Próbował ktoś seksu astralnego? znajoma mi poleciła ale zawsze "tyle spraw na głowie" że zapominam;D

"Ja chce rozp***dalać mury, tylko powiedz ku*wa który, zrobi wszystko dla kultury, lecz nie wszystko dla publiki..."[LitwaMC]

Butterfly 
. marzycielka .

Casos: 72

Wysłany: 2009-05-14, 18:09   

Próbowałam... a musicie wiedzieć, że wszyscy znają mniez tego, ze jestem dosyć eee...nawiedzona tj. lubie tego typu rzeczy, ezoteryka, medytacja i rozwój duchowy... Po paru próbach prawie mi się udało osiągnąć stan poza ciałem, ale niestety nagle (niby o tym czytałam ale to nic nie dłąo) był straszny szum (jak śnieży w TV) a to był środek nowy i się przestraszyłam- przesta łam..... a już tak niewiele mi barkowąło.

I to jest prawda, jednak to bardzo trudne do osiągnięcia. OD tego czasu już nie próbuje wystarcza mi LD.

Odpowiedz do tematu