FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy Lista Przebojów   Rejestracja   Profil   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pieniądz
Autor Wiadomość
Source 

Casos: 3456
Medale: 1 (Zobacz więcej...)
Użytkownik Miesiąca(:Ilość 1)

Wysłany: 2009-08-30, 08:57   Pieniądz

Pieniądz...

Czym jest dla Ciebie? Ciężarem? Czy wraz z jego ilością wzrasta radość..rośnie odpowiedzialność..czy może presja i strach przed jego utratą? Zbawieniem?

Jaką wartość ma dla Ciebie? odejdą.
Ile warte jest dla Ciebie 100zł 1000zł 10000zł 1mln zł?

Czy pieniądz jako przelicznik wartości ma wartość samą w sobie?

Dla mnie?

Jest bez znaczenia.

Szastam nimi na lewo i prawo nie przywiązując do nich żadnego znaczenia. I tak przyjdą, i tak przyjdą...i tak odejdą.

Nie ma żadnej wartości.

I tak pracuję. Żyję w społeczeństwie w którym pracować muszę by nie umrzeć z nudów. Bynajmniej na razie. Bez znaczenia co jak i za ile robię. Potrafiłem pracować całe wakacje za darmo byle by tylko mieć zajęcie. Zapieprzać 4 miesiące na drugą zmianę pracując po 15h(15-6)za najniższą krajową..nie dla pieniędzy.

Dzielę się..bo nic materialnego nie ma dla mnie żadnej wymiernej wartości. To tylko 100zł papierek..chcesz? Proszę..weź.

Może kwestie finansowe całkowicie was krępują? Zdobywanie ich napawa was dumą? Może obrzydzeniem?

Może..zechcesz się wypowiedzieć? Będzie mi miło poznać zdanie, które jest Twoje.

Pozdrawiam.
I need to hear you
M <3.

Siiii. 

Casos: 5474
Medale: 2 (Zobacz więcej...)
Użytkownik Miesiąca(:Ilość 2)

Pomogła: 2 razy

Wysłany: 2009-08-30, 09:44   

Osobiście dla mnie pieniądz znaczenia nie ma. Jeżeli ktoś ma ich dużo albo nie ma wcale mnie to nie obchodzi nie jest dla mnie inny. Oczywiście do czasu jeżeli się nie czuje lepszy. Pieniądz nie daje mi radości ewentualnie to co mogę za niego mieć ,ale sam pieniądz nie. Ogólnie to nawet więcej problemów niż uciechy z tych pieniędzy.

Sajmon 
^^

Casos: 1792
Medale: Brak

Wysłany: 2009-08-30, 10:30   

Teoretycznie pieniądz, może i nie ma dla mnie znaczenia, ale myślę, że tak jak każdy niematerialistyczny człowiek, dla którego pieniądze nie mają żadnego znaczenia, pięniądz błyskawicznie nabiera wartości, gdy go brakuje. Gdy go posiadamy, czujemy się swobodnie, wydaje nam się, że paradzilibyśmy sobie bez niego, ale gdy go nie ma, zdanie większości z nas, uległoby radykalnej zmianie.

Cytat
Czym jest dla Ciebie?

Walutą i zarazem jednym z największych przekleństw świata. Co tu się oszukiwc, bez niego, śwat rozwijałby się nieco wolniej, btw może i lepiej. Bez względu na to ile zła wyrządz prędzej, czy póxniej jakiś biurokratyczny sk***ysyn wpadłby na pomysł go wymyślenia. Pieniądz był, jest i będzie.

Cytat
Czy wraz z jego ilością wzrasta radość..rośnie odpowiedzialność..

To z pewnością. Ale dla większości ludzi pieniądz ma wartośc nieproporcjonalnie większą od jego ciężaru.

Cytat
czy może presja i strach przed jego utratą? Zbawieniem?

Strach? Byc może wśród tego małego odsetka społeczeństwa, który zdaje sobie sprawę z egzystencji w ludzkim mózgu, czegos takiego jak wyobraźnia. Jednak to mały odsetek.
Strach przed zbawieniem? heh, ciekawie ujęta sprawa. We mnie strachu nie wzbudza, jako że nie wierzę, ale myślę, że wśród wierzących tez nie za dużo osób się tym przejmuje. Większośc wierzących przyjmuje sobie wtedy wygodną teorię w pełni ich usprawiedliwiającą. Bóg pozwolił na stworzenie pienędzy, więc mogę ich używac. Wygodne, co?

Cytat

Samą w sobie? Sam w sobie pieiądz jest małą monetą, lub nic nie wartym banknotem. Gdyby każdy wydrukowany banknot miał jakąś wartośc, ludzie drukowaliby pieniądze w nieskonczonośc, a inflacja byłaby największą zgrozą świata. ieniądz musi miec pokrycie. W inwetycjach np. Sam w sobie jest nic nie wartą monetą, lub zwykłym strzępkiem papieru.

Lechoo91 
z benzyną we krwi

Casos: 980

Wysłany: 2010-01-20, 21:48   

Pieniądz to dla mnie nic innego jak możliwości, nigdy mi życia nie uprzykrzyły, anie też nigdy nie narzekałem na ich nadmiar

100zł ?
Dobry melanż
1000zł ?
Dobry melanż + jakaś fajna rzecz, może dwie
10'000zł ?
Pracuję na tą kwotę - to będzie samochód
1 milion zł ?
To dużo kasy i zarazem mało, nie kupię sobie za to nawet ćwiartki mojego wymarzonego auta...

Mając milion bym go albo wsadził do banku i żył z odsetek, albo rozmnożył...
Moim zdaniem z miliona łatwiej zrobić 1.5 miliona niż z niczego 100'000zł
Planuję w życiu zarobić milion i już nawet nad tym pracuję, poważnie :)

- im mam więcej forsy tym trudniej mi się ją wydaje... pamiętam jak kupowałem notebooka za gotówkę, to przy kasie (gdy kasjer wyciągnął rękę po pieniądze) zachowywałem się Jak Gollum z pierścieniem... kasjer mi musiał wyrwać pliczek xD

- Kwota która by mnie urządziła w 100% na całe wymarzone bajeczne życie to jakieś 150mln złotych ;]

Cytat

pieniądz (ilość) jest odzwierciedleniem pracy/szczęścia danej jednostki ludzkiej.
Pieniądze nie mają "wartości", wartość mają rzeczy które można za nie kupić.

Gdyby je pominąć w sklepie przy np. cyfrówce nikon coolpix, by musiało być rozpisane:
"aby otrzymać ten przedmiot, pracownik McDonalds'a musi przepracować 100 motogodzin, notariusz 40 motogodzin, Zygmunt Hajzer - zareklamować nowy Vizir" itp...

Barbossa 
alternatywa !

Casos: 176

Wysłany: 2010-02-05, 19:53   

Pieniądz jest tym czym gardzę i dlatego wydaje jak najwięcej żeby inni mieli tego gówna więcej ;s

co innego złoto :D

kakina 

Casos: 378

Wysłany: 2010-02-24, 20:39   

dla mnie pieniądze są tyle warte ile niosa radości mi, moim przyjaciołom innym... nie liczę się z nimi zbytnio i czasem zbyt lekko myślnie wydaje no ale wkońcu to nie one sa najwązniejsze :)

Darcia 

Casos: 142

Wysłany: 2010-03-09, 14:57   

Pieniądz ma dla mnie minimalne znaczenie, w sensie - byle była kasa na jedzenie, ciuchy, od czasu do czasu na małe przyjemności. Reszta mnie nie obchodzi, są w życiu inne wartości.

towarzysz Stalin 
Batiuszko

Casos: 1428

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-09, 16:40   

Czym jest dla mnie pieniądz? Przepustką do lepszego życia.

Cytat

Wszystko ma swoją wartość

Ja nie pracuję obecnie. Czemu? Mam pieniędzy dużo, dla niektórych może to być trochę, a zazdrosny powie, że jestem nikim.

Oj, ty piesnia, piesenka diewiczja
Ty lieti za jasnym słoncem wslied
I bojcu na dalniem pograniczje
Ot Katiuszy pierdalaj priwiet

uciekająca do gwiazd 
kamileczkack

Casos: 462

Wysłany: 2010-03-09, 17:15   

:) dla mnie peniadze sa czyms lotny. sa i ich nie ma. nie przywiazuje do tego wagi. jak sa to jest dobrze bo moge miec jakies udogdnienia a jak ich nie ma :) nie placze. ciesze sie tym co mam :)

http://uciekajacadogwiazd.blogspot.com/ <------ zapraszam!!

Odpowiedz do tematu