A ja wierzę w naukę...
Otóż , człowiek od zawsze przypisywał wszystkie rzeczy, których nie był wstanie zrozumieć jakimś bóstwom. Byli bogowie piorunów, trzęsień ziemi, dziś to się wydaje śmieszne bo właśnie nauka udowadnia, że to nie żadna magia.
Religia została stworzona przez bardzo mądrych ludzi, by narzucić "masie" jakieś zasady.
Wprowadzili oni przykazania, by uniknąć chaosu.
Stworzyli postać fikcyjną - Boga, której nie da się oszukać i zawsze ma na wszystkich oko.
Uwzględnili bardzo wiele możliwości wprowadzili bardzo wiele sprytnych chwytów jak np. "nagrodzony zostanie ten, kto uwierzy nie widząc".
Stworzyli nieprawdziwą odpowiedź na pytanie które od zawsze nurtowało ludzkość - co jest po śmierci ?
...i oczywiście dali wskazówki co należy zrobić, by w zaświatach nie cierpieć wiecznie.
Już nawet w starożytnym Egipcie kapłani współpracowali z astrologami i straszyli ludzi zaćmieniem słońca.... yyy, to znaczy "Gniewem Boga"
Religia to machina świetnie przemyślana, szlifowana do perfekcji przez wieki, do dziś jest "uperfekcyjniana"
by zlikwidować każde "ale ?" które się może pojawić...
jest tak silnie zakorzeniona, że jedynym sposobem by się jej pozbyć jest odizolowanie przyszłego pokolenia by nie dopuścić do infekcji, i poczekać aż to pokolenie które jest - umrze.
Ja rozumiem, że cały otaczający nas świat może wydawać się niezwykły...
Jednak pamiętajmy, że Ziemia ma już 5 MILIARDÓW lat - potrafisz sobie wyobrazić tą liczbę ?
to sporo czasu na pojawienie się tego co jest...
Dla mnie religia jest dla ludzi słabych psychicznie, którzy nie potrafią uwierzyć, że są niczym specjalnym.
Ciągle pojawiają się i będą się pojawiać dowody, które mniej lub bardziej podważają istnienie Boga
Religia nigdy nie wygra z nauką...
Moim marzeniem jest dożyć czasów, w których nareszcie skończy się średniowiecze, a Homo Sapiens udowodni, że faktycznie jest człowiekiem myślącym
Cytat
Twoja wewnetrzna *** pseudo-hipisowska napinka na temat równowagi to sztuczny system dawania z du** w pape przed komisariatem.
ale Ci hip-hop mózg wyprał
a o swoich fetyszach podziel się z nami w dziale "Seks i Antykoncepcja"
Cytat
Obrażasz w tym momencie moje uczucia religijne
cóż... bardzo mi przykro.
Znaj moją szczerą intencję, że nie pisałem tego by Ci w jakikolwiek sposób ubliżyć
Jest ich bardzo wiele, nie problem poszukać, tu zapraszam na film (trwa 2 godzinki)
http://video.google.com/v...01554543719947#
A nawet ostatnio, czytałem o znalezisku archeologów, które jest brakującym ogniwem między człowiekiem a małpą.
Cytat
Skamieniałość ma 47 mln lat, mierzy ok. 90 cm. Szkielet zachował się w 95 proc. Należał do samicy jakiegoś gatunku małpiatek. - Zamiast pazurów ma paznokcie, posiada chwytne kończyny, a kość skokowa jest bardzo podobna do tej, która mają ludzie - wylicza w rozmowie z Metrem cechy, które potwierdzają, że mamy do czynienia z naszym przodkiem, prof. Zofia Kielan-Jaworowska, jeden z najwybitniejszych polskich paleontologów. Odkrycie okrzyknięto ósmym cudem świata i ostatecznym potwierdzeniem teorii ewolucji Karola Darwina. - Do tej pory ludzie mówili: OK, pochodzimy od ssaków naczelnych, ale pokażcie nam jakiś dowód. Ten dowód wreszcie jest - mówił w BBC znany brytyjski dziennikarz i podróżnik sir David Attenborough.
A ty masz jakieś dowody na istnienie ?
btw, Bóg jest wszechmogący, czyż nie ?
...to nie dar, to przekleństwo
Cytat
Tobie też kiedyś będzie przykro gdy jakiś fundamentalista poda cie do sądu o takie herezje.
Jeśli tak się stanie, to faktycznie żyjemy w średniowieczu...
Posty: 776 Wiek: 16 Dołączył: 24 Maj 2009 Skąd: w nas tyle agresji?
Casos: 1798
Medale: Brak
Wysłany: 2010-02-20, 21:36
Lechoo91, zeitgeist? Już raz się na jego temat wypowiadałem... Zwykła manipulacja o manipulacji, że tak powiem, z wieloma przekłamaniami, zabarwiona teoriami spiskowymi, ładna nastrojową muzyczką i wypowiedziami komików...
Lechoo91, towarzysz Stalin, co do tego udowadniania. Jak to w jednym wywiadzie Dawkins powiedział, udowodnijcie mi choćby nieistnienie latającego potwora spaghetti. Wiara jest rzeczą, w której dowody nie mają racji bytu. Bynajmniej szczera wiara.
Cytat
Religia została stworzona przez bardzo mądrych ludzi, by narzucić masie jakieś zasady.
Cytat
Stworzyli postać fikcyjną - Boga
Wykorzystana, nie stworzona.
Wykorzystali, nie stworzyli.
Cytat
Już nawet w starożytnym Egipcie kapłani współpracowali z astrologami i straszyli ludzi zaćmieniem słońca.... yyy, to znaczy Gniewem Boga
Heh, przypomnieli mi się ci kapłani od Marduka. Co nocy Marduk "w ludzkich szatach" na szczytach świątyń przyjmował ofiary z pięknych kobiet
Cytat
jest tak silnie zakorzeniona, że jedynym sposobem by się jej pozbyć jest odizolowanie przyszłego pokolenia by nie dopuścić do infekcji, i poczekać aż to pokolenie które jest - umrze.
Ojjj nie zgodzę się. Człowiek rodzi się z cząstką religijności w sobie. Z cząstką potrzeby kontaktu z nadprzyrodzoną mocą. Z potrzebą bezpieczeństwa. To jest silniejsze niż jakieś atawizmy. Tego nie da się zabić.
_________________ Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno.
Nie ma dowodów na nieistnienie, nie ma także dowodów na istnienie.
A co do małp, od których rzekomo ludzie pochodzą to żaden dowód skąd wiemy, że akurat od tego czy od tego istniejemy? To żaden dowód, to jedynie zjawisko, które miało miejsce kilka milionów lat temu.
Ten wpis jest niepodwazalnym dowdem ze intelektualna asceza jest u ciebie równie rutynowym zabiegiem, niczym pieciokrotna masturbacja u japońskich nerdów po czterdziestce.
Cytat
a o swoich fetyszach podziel się z nami w dziale Seks i Antykoncepcja
Odbij sobie takie teksty ciole, radze dobrze, bo moje intrnetowe fetysze mogą z ciebie zrobić gadającą scierke do podłogi.
_________________ M y s leni eo gorą c y ch l a s ka ch powod uje p ro blem y z czy t a ni e m.
KnifeInAwife, haha
Myślisz, że mnie zbajerujesz i zgasisz używając takiej terminologii ?
Zapewne nieźle się musiałeś napocić, szukając takich zwrotów w słowniku, pewnie makijaż Ci spłynął.
i nie wniosłeś absolutnie nic sensownego do tematu
Lechoo91, nie chce mi się oglądać tego filmiki - net mam coś dzisiaj słaby -.-
ale co do cytatu - wiedz, że nie jest to stygmat, że człowiek został "pyk" stworzony. To Kościół daje nam zdecydować za czym stoimy: czy za kreacjonizmem czy ewolucjonizmem.
Widzę też tu, że są dyskusje typu "Daj dowód na istnienie/nieistnienie". Wiara polega na tym, że się wierzy BEZ DOWODÓW. Jeśli, by były dowody, to by już nie była wiara.
Ja sam wierzę w Boga. Tak na zaś. Jeśli jest - to będę żył wiecznie, jeśli nie ma - cóż, trudno.
Wierzę w Boga Trójcy Jedynego.
Gdy patrzę na ten cudny, niesamowicie mądry świat, który Bóg dla nas ludzi stworzył, podziwiam Jego mądrość.
Gdy myslę o Jezusie, którego Bóg nam posłał, aby swoja smiercią zbawił każdego z nas dziękuję Bogu za to, że dał nam to co najcenniejsze.
Gdy modle sie do Ducha Świetego, wiem, że Jego rada będzie dla mnie drogowskazem który wskaże mi właściwe wybory.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum