|
Absynt |
| Autor |
Wiadomość |
Łobuziara  I kill you ^^

Casos: 2128
|
Wysłany: 2009-06-20, 16:56 Absynt
|
|
|
| Cytat | Absynt (fr. Absinthe, ang. Absinthe lub Absinth) to alkoholowy napój wysokoprocentowy, otrzymywany w procesie destylacji z różnego rodzaju ziół, przede wszystkim z kwiatów i liści piołunu (Artemisia absinthium) oraz anyżu, z dodatkiem kopru włoskiego, hyzopu i innych. Absynt zaliczany jest do likierów lub wódek smakowych. Zdarza się, że jest błędnie klasyfikowany jako rodzaj nalewki, którą nie jest, ponieważ nie jest butelkowany z dodatkiem cukru.
Ponieważ absynt jest zazwyczaj zielony (naturalnie lub z powodu dodanego barwnika), a także ze względu na jego domniemane właściwości psychoaktywne, związane z zawartym w nim tujonem, nazywany jest potocznie Zieloną Wróżką (fr. 'la Fée Verte', ang. 'The Green Fairy'). Z powodu wysokiej zawartości alkoholu i znacznego stężenia olejków eterycznych powstało wiele sposobów spożywania tego trunku. Pijący absynt dodają trzy do pięciu części lodowatej wody do jednej części alkoholu, co powoduje jego mętnienie. Woda używana jest również do rozpuszczania cukru, dodawanego w celu zmniejszenia goryczy. Wszystkie te przygotowania są uważane za istotną część doświadczenia wynikającego ze spożywania absyntu, do tego stopnia, że zostały one zrytualizowane i uzupełnione specjalnymi ażurowymi łyżeczkami i innymi akcesoriami. Smak absyntu jest podobny do innych alkoholi z zawartością anyżu z wyraźnie zaznaczoną goryczą, przełamywaną z powodu dodatku różnych ziół. |
Pił ktoś z Was? Jak Wam smakował?
Czy nie piliście i nie zamierzacie?
Co sądzicie o tym "eliksirze"? |
|
_________________ Ale taki już jest człowiek: ceni naprawdę tylko to, czego nie ma.
Erich Maria Remarqe |
|
|
|
 |
Kabaczek  69 Group

Casos: 4416
|
Wysłany: 2009-06-20, 17:19
|
|
|
| Podobno jest halucynogenny lecz w Polsce nie otrzymamy prawdziwego Absynta |
|
_________________ Kocham  |
|
|
|
 |
Sorbitol  Chemiczna lanserka. xD

Casos: 4538
Pomogła: 2 razy
|
Wysłany: 2009-06-21, 14:55
|
|
|
| Nie próbowałam. Jakoś mnie nie ciągnie, kolega dostałam w prezencie na 18nastkę. Ale jak na razie tego nie spróbował. Mam nadzieje, że nigdy nie spróbuje. |
|
_________________ Szczęście to.... "I love you" wielki, kolorowy napis na szarym obdrapanym murze. |
|
|
|
 |
usteczkowaa  ;-)

Casos: 1896
Pomogła: 1 raz
|
Wysłany: 2009-06-21, 15:19
|
|
|
| Cytat | | Podobno jest halucynogenny |
własnie podobno. nic pewnego.
posmakuj a zobaczysz.
ja bym nie ryzykowała i nie wzieła tego do ust. |
|
_________________ ; ) |
|
|
|
 |
Hefalumpa Jestem  Lord Vader

Casos: 388
|
Wysłany: 2009-07-01, 19:15
|
|
|
| Mój kolega z Czech przywiózł. wypiliśmy 0.7l we trzech i bawiliśmy się w operację pustynna burza. Więcej nie pamiętam... |
|
|
 |
towarzysz Stalin  Batiuszko

Casos: 1532
|
Wysłany: 2009-07-01, 21:29
|
|
|
| Nie miałem jeszcze przyjemności spożywać tego trunku, ale pewnie kiedyś przeleje się przez moje gardło. |
|
|
 |
Don Corleone  Im Legend...

Casos: 1108
|
Wysłany: 2009-07-03, 01:33
|
|
|
słyszałem o ty, że wywołuje halucynacje i tyle ale nie sprawdzałem |
|